Isnin, 25 November 2013

AIR MINUMAN GAU - Sejarah dan Khasiatnya

11:42 PTG

Nota : Kini dipasarkan dengan 2 jenama GAU dan TASNIM

Latar Belakang

Air minuman gau yang mempunyai bahan galian/mineral ini telah ditemui pada lebih kurang 20 tahun yang lalu oleh Tuan Guru Hj. Mohd Baqi Othman di suatu sumber air di Temerloh, Pahang. Air ini telah diuji oleh MARDI untuk mengetahui khasiat dan zatnya, keracunan dan bahayanya. Hasil ujian menunjukkan air ini mengandungi ketumpatan serta kandungan bahan galian yang menyerupai air Zam-Zam. Air ini juga telah didoakan oleh beberapa tuan guru seperti Prof. Dato’ Dr. Harun Din, Tuan Guru Haji Abdullah Lubuk Tapah dan Tuan Guru Hj.Mohd Baqi Othman sendiri.

Feadah Dan Khasiat
Air minuman ini mempunyai khasiat dari segi rohani dan jasmani dan sesuai diminum oleh setiap lapisan umur.

Dari segi Jasmani, dengan izin Allah SWT, dan dari pengalaman mereka yang telah meminumnya air ini dapat menjadi penawar ;

1. membantu dan meningkatkan, 
Penyerapan nutrien dan mineral oleh badan.
Stamina Badan.
Kecekapan mengangkut Oksigen.

2. Membina dan Menguatkan, 
Gigi dan Tulang
Hemoglobin dalam sel darah Merah

3. Membersih. 
Melancarkan sistem / organ penghadaman
Melancarkan sistem / organ kumbahan
Membersih kandungan darah dalam badan.

Dari segi Rohani pula dengan usaha dan ikhtiar melalui Doa Tuan Guru, air ini Insya-Allah dapat:

1. Melegakan Penyakit Darah Gemuruh
2. Menjadi penerang Hati
3. Melegakan Perasaan Takut
4. Dan lain-lain.


SEJARAH AIR MINERAL GAU


Air Mineral Gau diperolehi daripada sumber mata air bawah tanah yang ditemui dan digali oleh Tuan Guru Haji Mohd Baqi bin Othman bersama anak saudaranya di kawasan Sekolah Menengah Agama Saadatul Addarain LiL Banin, Sungai Gau, Jalan Maran, Temerloh, Pahang Darul Makmur.

Air Mineral Gau telah digali pada tahun 1991, dan hingga kini masih memancut keluar dari paras bumi. Bagi melindungi air agar tidak tercemar, bangunan khas telah dibina untuk kegunaan pelajar-pelajar sekolah tersebut.

Khasiat Air Mineral Gau telah diketahui umum apabila beberapa orang penduduk yang tinggal di sekitar kawasan ini mengidap penyakit seperti pening kepala yang berlarutan,darah tinggi dan kencing manis, dengan izin Allah telah beransur sembuh setelah meminum air ini.

Air Mineral Gau juga boleh menjadi penawar kepada pelbagai penyakit seperti rabun mata, gatal-gatal, kudis, lenguh-lenguh, kelesuan, deman, batuk dan dapat meningkatkan kecerdasan badan dan minda. Air ini bersifat alkali pada tahap pH 7.8, manakala konduktivitinya (aliran arus elektrik) ialah 0.55 (perbandingan dengan Air Zam-Zam ialah 1.4 dan air biasa ialah 0.17). Ini membuktikan Air Mineral Gau mengandungi bahan semulajadi yang berkhasiat berbanding air biasa.

Purata Kandungan Mineral


Kalsium                             69mg/l
Bikarbonat                         245mg/l
Natrium                             11mg/l
klorida                               2mg/l
Kalium                              6mg/l
Sulfat                                7mg/l
Magnesium                       45mg/l
Florida                             0.5mg/l
PH                                   7.9
Purata Pepejal Terlarut     248 mg/lMINUMLAH BERTERUSAN
SEMOGA KHASIATNYA BERKESAN !

Air ini telah didoa untuk kecerdasan anak-anak dalam pelajaran,dan untuk penyembuhan pelbagai penyakit dengan izin Allah. kita berusaha Allah yang menentukan.

Dapatkan di HPA Marang, Grd Floor, Bangunan PAS Marang, Depan Masjid Rusila. 0199105222

Written by

GANTI yang sesat dengan yang diredhai Allah. GANTI yang khianat dengan yang amanah. GANTI segala perancangan dan program yang membawa kerugian dengan keberuntungan. GANTI segala sifat mazmumah (buruk dan tercela) yang ada pada diri sendiri dan masyarakat dengan sifat mahmudah (baik dan terpuji) GANTI mengajak perubahan. GANTI IS FOR CHANGE!!!

2 ulasan:

Catat Ulasan

 

© 2013 Gerakan Anak Terengganu Insaf [ GANTI ]. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top