Isnin, 20 Januari 2014

Nasib Usahawan Melayu Terengganu

3:55 PTG

Oleh : Ahmad Amzad Hashim
Melayu paling ramai di Terengganu. Kontraktor Melayu pun paling ramai di Terengganu. Parti yg memerintah UMNO. Tempat pusat org melayu berniaga satu persatu dibubar.

Yang berniaga supermarket dan kedai runcit sengaja dibawa masuk hyper market banyak2 dgn jarak yg rapat antara satu sama lain. Beratus kedai runcit melayu gulung tikar hidup segan mati tak mahu. Tshop 24 jam di serang rangkaian 7 eleven yang tumbuh mcm cendawan. Rangkaian kedai TUKAR bawah kementerian yg berkenaan pun sama, merana di paksa beli dari satu ‘supplier’ saja (Cina).
Industri kapal pasaran ratusan juta milik org melayu sejak nenek moyang kita bakal bubar sebab kerajaan Terengganu sedang timbus muara sungai dan nak bina jambatan merentang sungai.
KSaya ingat kalau petroleum dan gas itu bukan dari Terengganu, mungkin di Johor atau Selangor, pertamanya saya pasti bukan main berkeras pertahankan hak royalti. Keduanya, pasti sudah lahir berpuluh usahawan teraju (anchor companies) yang berkecimpung mengambil manfaat dalam pelbagai bidang keusahawanan berkait sama ada on shore atau pun off shore, sama ada dalam perbekalan bahan, peralatan, perkhidmatan atau sumber manusia.
Kat Terengganu ni walau dah dekat 40 tahun bumi keluar minyak, kalau orang tanya cuba namakan seorang ahli perniagaan Terengganu yang terulung dari segi perkhidmatan oil and gas? errr…sub atas sub ramai lah. Kenchana Petroleum!!! Mokhzani Mahathir!!! Atau siapa yang jadi tokey minyak? Mirzan Mahathir!!! Petron!!!
Kontraktor kelas F dan G merana kerana kerajaan Terengganu utamakan projek mega utk org2 tertentu. Habis duit ke situ.
Pasar Payang, Pasar Chabang , Pasar Borong Gong Pauh semua tempat org melayu berniaga. Kemudahan terbiar dan dhaif.
Kampung Cina siap buat tambakan beri ruangan parking besar besar, buat jalan baru belakang ada jalan, depan ada jalan. Ditambah lampu2 limpah biar cantik dan menarik.
Tapak2 yg jadi lokasi org melayu berniaga menyedihkan. Yg berniaga pasar malam, ikut suka yg berkenaan nak halau sekejap sana sekejap sini.
Yang dera usahawan melayu di Terengganu adalah UMNO Terengganu.

**** Ahmad Amzad Hashim Adalah Presiden NGO Gerakan Anak Terengganu Insaf (Ganti) yang menuntut perubahan ‘total’ kepada sistem kehidupoan masakini.

Written by

GANTI yang sesat dengan yang diredhai Allah. GANTI yang khianat dengan yang amanah. GANTI segala perancangan dan program yang membawa kerugian dengan keberuntungan. GANTI segala sifat mazmumah (buruk dan tercela) yang ada pada diri sendiri dan masyarakat dengan sifat mahmudah (baik dan terpuji) GANTI mengajak perubahan. GANTI IS FOR CHANGE!!!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

© 2013 Gerakan Anak Terengganu Insaf [ GANTI ]. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top