Ahad, 8 Disember 2013

Flashback : Memorandum Isu Pasar Payang & Usahawan Kecil Yang DiTekan Kerajaan Negeri

9:18 PG

Memorandum Isu Pasar Payang melibatkan semuanya peniaga dan usahawan Melayu yang sedang dalam dilemma. Memorandum Persatuan Pengusaha, Pengedar, Pemborong dan Peruncit Muslim ni pun berkaitan rantaian kedai-kedai runcit milik orang Melayu. Isu berkenaan kerajaan beri layanan anak emas kepada Hypermarket asing sehingga bunuh kedai2 runcit tempatan.

Memorandum Isu Pasar Payang melibatkan semuanya peniaga dan usahawan Melayu yang sedang dalam dilemma. Memorandum Persatuan Pengusaha, Pengedar, Pemborong dan Peruncit Muslim ni pun berkaitan rantaian kedai-kedai runcit milik orang Melayu. Isu berkenaan kerajaan beri layanan anak emas kepada Hypermarket asing sehingga bunuh kedai2 runcit tempatan.  

Ini belum lagi rungutan pengusaha rangkaian kedai 24 jam T-Shoppe yang tak berani nak bising sebab duk bawah Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu. Biar saya tolong bisingkan! Kerajaan terlalu mudah beri lesen kepada rangkaian 7 Eleven sehingga T-Shoppe pun sakit. Yang sedikit selesa yang ada sekali sebelahnya Futsal. Takkan semua T-shoppe kena buka futsal pula?

Kalau pengusaha pembinaan kapal, pembaikan kapal, sistem inhouse contractor bagi syarikat besar seperti MSET, rangkaian kontraktor kimpalan, piping, carpentary, elektrikal, machinery ,mechanical, pembekal kpd industri kapal, lagi laa banyak isu nya kerana setiap tahun mereka bina kapal sebuah RM40juta. Kalau 4 buah berapa juta? 


Berapa orang melayu cari makan? Berapa bank yg bergantung beri financial instrument? boleh buka pejabat bank besar2 sebab banyak pegawai, pekerja kena handle trade documents? Berapa banyak insurans yang kena buka setiap kali projek baru berjalan. Semua tu orang melayu. Tak masuk lagi berpuluh slipway kecil2 yang kerajaan buat tak endah saja bila timbus sungai seperti nak sempitkan muara.

Saya dah jual semua saham saya dalam MSET yang saya pimpin sepuluh tahun  pada tahun 2004. Mereka mungkin takut nak bersuara kerana tak mahu `derhaka' kepada kerajaan. Biar saya tolong cakapkan.

Pasar Malam lagi teruk...macam tak diiktiraf langsung. Sekejap sana-sekejap sini.

Semua tu usahawan Melayu. Bukan soal birokrasi di MBKT. Ini soal dasar dan sikap pemimpin yang kemudian diterjemah ke bentuk birokrasi yang terpaksa dilaksanakan oleh penjawat awam. Konon perjuang melayu sangat lah.

Yang huduhnya bila penjawat awam bersikap Yess Man kerana terhutang budi orang politik, dapat naik pangkat cepat langkau pegawai2 TCS lain yang lebih senior dan layak.Ini belum lagi rungutan pengusaha rangkaian kedai 24 jam T-Shoppe yang tak berani nak bising sebab duk bawah Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu. Biar saya tolong bisingkan! Kerajaan terlalu mudah beri lesen kepada rangkaian 7 Eleven sehingga T-Shoppe pun sakit. Yang sedikit selesa yang ada sekali sebelahnya Futsal. Takkan semua T-shoppe kena buka futsal pula?
Kalau pengusaha pembinaan kapal, pembaikan kapal, sistem inhouse contractor bagi syarikat besar seperti MSET, rangkaian kontraktor kimpalan, piping, carpentary, elektrikal, machinery ,mechanical, pembekal kpd industri kapal, lagi la banyak isu nya kerana setiap tahun mereka bina kapal sebuah RM40juta. Kalau 4 buah berapa juta?

Berapa orang melayu cari makan? Berapa bank yg bergantung beri financial instrument? boleh buka pejabat bank besar2 sebab banyak pegawai, pekerja kena handle trade documents? Berapa banyak insurans yang kena buka setiap kali projek baru berjalan. Semua tu orang melayu. Tak masuk lagi berpuluh slipway kecil2 yang kerajaan buat tak endah saja bila timbus sungai seperti nak sempitkan muara.
Saya dah jual semua saham saya dalam MSET yang saya pimpin sepuluh tahun pada tahun 2004. Mereka mungkin takut nak bersuara kerana tak mahu `derhaka' kepada kerajaan. Biar saya tolong cakapkan.
Pasar Malam lagi teruk...macam tak diiktiraf langsung. Sekejap sana-sekejap sini.
Semua tu usahawan Melayu. Bukan soal birokrasi di MBKT. Ini soal dasar dan sikap pemimpin yang kemudian diterjemah ke bentuk birokrasi yang terpaksa dilaksanakan oleh penjawat awam. Konon perjuang melayu sangat lah.
Yang huduhnya bila penjawat awam bersikap Yess Man kerana terhutang budi orang politik, dapat naik pangkat cepat langkau pegawai2 TCS lain yang lebih senior dan layak.

Written by

GANTI yang sesat dengan yang diredhai Allah. GANTI yang khianat dengan yang amanah. GANTI segala perancangan dan program yang membawa kerugian dengan keberuntungan. GANTI segala sifat mazmumah (buruk dan tercela) yang ada pada diri sendiri dan masyarakat dengan sifat mahmudah (baik dan terpuji) GANTI mengajak perubahan. GANTI IS FOR CHANGE!!!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

© 2013 Gerakan Anak Terengganu Insaf [ GANTI ]. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top